Bäckmanpriset 2022 går till Lesjöfors Slalomklubb

År 2022 års Bäckmanpris går till Lesjöfors Slalomklubb med följande motivering:

Med sitt idoga och ideella arbete för att främja skidsporten, satsningen på ungdomar samt att även bidra till ökad turism gör Lesjöfors Slalomklubb till en värdig vinnare av Bäckmanpriset 2022.

Lesjöfors Slalomklubb bildades redan 1934 och fyller därmed 90 år 2024. Från 60-talet och fram till 90-talet bedrevs även en livlig tävlingsverksamhet där framgångsrika slalomåkare utmanade varandra i bland annat de nordiska mästerskapen. Klubben satsar extra på att locka barn och ungdom, bland annat erbjuder man gratis skidåkning för kommunens alla skolungdomar under sportloven, något man gör i samarbete med Filipstads kommun. Backen lockar även åkare från andra delar av landet. Det finns inte många av de här mindre lokala backarna kvar i Värmland. Förutom i Lesjöfors finns det en skidanläggning i Ekshärad.

 

Klubben drivs helt av ideella krafter. Ordförande Krister Johansson konstaterar att under en säsong lägger man ned över 1000 mantimmar på att sköta anläggningen. Terräng ska röjas, liften ska underhållas och drivas, den nya snökanonen ska bemannas och det ska pistas.  Dessutom har man nyligen renoverat cafeterian.

 – En sådan här anläggning går inte att driva utan frivilliga krafter. Glädjande nog är det lätt att få hjälp. Vi har bland annat vår +65-klubb som ställer upp med tid och kunskap.

Det är inte bara manskap som krävs, det behövs även pengar till inköp och underhåll, inte minst till elkostnaderna som har skjutit i höjden. Därför är Bäckmanpriset välkommet, det finns många hål att stoppa i, säger Krister.

Krister ser med tillförsikt på framtiden. Hela anläggningen är i topptrim efter denna säsongens upprustning. Man har inga ambitioner att utvidga verksamheten utan den ska även fortsättningsvis bestå av en lift, en backe, en cafeteria, allt i gott skick.

 - Så länge det finns minusgrader kommer backen att finnas, avslutar Krister Johansson.

 

Bäckmanpriset instiftades 2019 i samband med företagets 50-årsjubileum. Tanken med priset är att uppmärksamma personer, organisationer eller föreningar som genom sina insatser gynnar invånarna i Filipstad. Tidigare pristagare är bland annat facebookgruppen Julhjälpen i Filipstad 2021 och Filipstads Skateboardpark.