Bäckman firar 50 år!

Bäckman Blästermaskiner 50 år 2019

Femtio år och en hel del jädrar anamma har gjort oss till Nordens största tillverkare av industriell blästerutrustning.

 

Även om den Bäckmanska historien börjar med att fabrikör Arne Bäckman flyttade med pick och pack från Kristinehamn till Filipstad redan 1939, så tar vår verksamhet fart på riktigt 1969. Drygt 50 år senare är vi Nordens största tillverkare av industriell blästerutrustning, med nöjda kunder i hela världen. Vägen dit har varit händelserik och som sig bör lite krokig. Men definitivt ett stycke svensk industrihistoria
som vi är stolta över och gärna berättar.

En rad kloka beslut och lite turliga omständigheter har bidragit till utvecklingen. Men framför allt är dagens Bäckmans Blästermaskiner AB ett resultat av kunniga, hängivna och finurliga människor – med förmåga och klokskap att lösa alla tänkbara och otänkbara problem. Snabbt, effektivt och alltid med kundens bästa för ögonen. Hela året 2019 firar vi nu på olika sätt våra första 50 år och vi vill göra det tillsammans med våra kunder.

50 år på 20 sekunder

1939 startar Bäckmans Plåtslageri i Filipstad
1969 tar vi över tillverkning och försäljning av ytrensmaskiner för SKF Malcus
1974 gör vi samma sak för Kockums
1980 köps vi upp av Wikers i Filipstad
1990 tar fem anställda över verksamheten och byter namn till Bäckmans Blästermaskiner
2014 hälsar vi SBM – Svensk Blästring & Maskinteknik AB i Laholm välkommen in i familjen
2019 firar vi 50 år!

Ladda upp vår jubileumsfolder

I huvudet på Mats Blåder, VD

- Här på Bäckmans ställer vi upp i alla lägen, dygnet runt och året om. Här finns ett stort jädrar anamma och en flexibilitet som gör att våra kunder alltid kan lita på oss, i alla väder. Företagets unika kundfokus har varit avgörande för vår utveckling och kommer att betyda lika mycket i framtiden.

- Denna passion tillsammans med en exceptionell servicenivå gör att vi ser ljust på framtiden. Tillsammans med SBM i Laholm och våra kunder kan vi fortsätta att expandera och befästa vår position som Nordens största tillverkare av blästerutrustning. Nu firar vi våra första 50 år, samtidigt som vi ser fram emot nästa 50.

Jubileumsdagen 23 maj

Då blev det äntligen vår jubileumsdag den 23 maj. Bland besökarna fanns gamla trotjänare, invånare från Filipstad och representanter från Filipstads kommunala förvaltning. En extra välkommen gäst var Lars Bäckman, son till grundaren Arne Bäckman.

Dagens konferencier Hasse Nordlund betonade Bäckmans historik i sin intervju med Sune och Roland Hörnquist, två bröder som har varit med sedan 1969.

Det delades även ut ett antal priser, först och främst Bäckmanpriset men även priset i vår slunghjulstävling. Det gällde att gissa vikten på slungrensmedel i en glascylinder och vinnare blev Thermotech som kan se framemot en renovering av ett slunghjul till ett värde av 50.000:-. Vi gratulerar!

Ur Bäckmans historia - ryssmaskinen

Roland och Sune Hörnquist är två bröder som har varit med sedan 1969. De har mycket att berätta om både företaget, kunder och leveranser. Under den svenska konjunktursvackan på 1970-talet blev östaterna företagets viktigaste marknader, man levererade bland annat till Polen, Bulgarien och Sovjetunionen. Ett speciellt minnesvärt projekt var den s k Ryssmaskinen.

På hösten 1975 levererades en slungrensanläggning, inklusive två rullbanor till ett stålverk i staden Kansk i Sibirien. 110 ton fördelade på 30 lådor ingick i en komplett fabriksleverans från Gränges Engineering. Sune Hörnqvist följde med för att leda ett ryskt arbetslag i monteringsarbetet, som skulle ta max tre veckor. Det tog sex. Ingen förstod något annat än ryska, att beställa telefonsamtal hem tog 14 dagar att få fram och med sex timmars varsel lyckades man ta sig tillbaka till Sverige. En ”bäckmannare” ger sig inte så lätt…

 

Vi gratulerar Thermotech

Mats Blåder överlämnar värdebeviset på en kostnadsfri renovering av ett slunghjul till ett värde av 50.000: till Thermotechs Anders Dättermark och Fredrik Minstedt.

Varför? Jo, Thermotech segrade i vår tävling på Jubileumsdagen i maj som handlade om att gissa vikten på slungrensmedel i en glascylinder. Vi gratulerar Thermotech som kan se framemot en fin serviceåtgärd på sin blästerutrustning.

 

Bäckmanpriset 2019

I samband med att företaget fyller 50 år har Bäckman Blästermaskiner i Filipstad beslutat att instifta ett årligt pris. Syftet är att uppmärksamma enskilda personer, organisationer eller företag som genom sina insatser gynnar invånarna i Filipstad.

Under jubileumsdagen 23 maj överlämnades priset 2019 till grundarna och skaparna av Filipstads Skateboardpark, Robin Fryk och Marcus Söderstedt. Skateboardparken har under sin tid, efter invigningen hösten 2018, blivit en viktig mötesplats för Filipstads ungdom. Prissumman på 15.000:- ska användas för att vidareutveckla parken.

För mera information om Bäckmanpriset kontakta Mats Blåder, VD Bäckman Blästermaskiner, telefon 070 334 56 33.

Vinnarna i jubileumstävlingen!

I septembers nyhetsbrev hade vi en tävling där de tre som svarade snabbast via mail på tre frågor vann ett jubileumskit bestående av en sportbag, en keps och två t-shirts, allt med vår jubileumslogotyp. De tre vinnarna blev:
Bengt Persson, Väderstad AB
Håkan Engström, Springwire Sweden AB
Jan-Erik Hallerheim, Volvo Construction i Braås

Dessutom fick samtliga tävlande med rätta svar varsitt tröstpris!

Vill du också få våra nyhetsbrev? Maila till marknad@backmanblast.se