Dragracing


Bäckman Blästermaskiner stödjer svensk dragracing. Motorsport har många utövare och intresserade i Sverige och i Värmland i synnerhet. Hos oss på Bäckman arbetar sedan många år Mika Ström. Mika har tävlat inom sporten sedan 2012 och vi stödjer hans team. Sedan något år är dottern Evelina den huvudsakliga tävlaren för Team Bäckman.

 

 

 

Snöpligt slut på Mantorp Revival 2021 för Evelina - en centimeter från seger!

Allt var på topp och vår Evelina Ström var i högform i kvalificeringsomgången på Mantorp, slutade som kvalfemma och avancerade till semifinal. Men i semifinalen tog det slut. I 220 km/tim skilde det en hundradel mellan Evelina och segraren dvs EN centimeter!
Nästa år kommer Team Ström att köra i klassen Real Street som har SM-status. 15-20 tävlanden kommer att slåss om titeln i Kjula, Eskilstuna, i mitten på maj.

(Foto Cenneth Schiller)

Fakta om dragracing

Dragracing har sitt ursprung i USA där det i princip finns en bana i varje ort. Tävlingssträckan är kort och helt rak och i praktiken handlar tävlingen om att få så hög acceleration på fordonet som möjligt, att ta sig från start till mål på kortast möjliga tid inkluderat reaktionstid. Varje gång möts två förare varav en går vidare och den andra åker ur tävlingen. Sporten är organiserad i team och i Sverige finns ca 500 team med 2-5 medlemmar i varje. Sporten har vuxit under åren men är nu på ett stabilt läge. Under säsong (april – september) körs ca 35 tävlingar på ett 30-tal banor från Malmö i syd till Piteå i norr. Tierp Arena är störst med plats för 20 000 sittande åskådare. På grund av pandemin 2020 genomfördes inga tävlingar men år 2021 kunde Drag Revival genomföras på Mantorp Park. Under 2022 kommer det bland annat att genomföras fyra SM-deltävlingarna, Mälardalen Open på Kjula (Eskilstuna), med start den 28-29 maj.