Om Bäckman Blästermaskiner

Om oss

År 1939 flyttade fabrikör Arne Bäckman från Kristinehamn till Filipstad. Det var då och där det hela började. Först uteslutande som underleverantör åt Wasabröd, och det skulle dröja dryga 20 år innan vi började ta form som det Bäckmans vi är nu.

Idag är vi Nordens största tillverkare av industriell blästerutrustning och sysselsätter ca 20 medarbetare. Bland annat tillverkar vi kundanpassade slungrensmaskiner och friblästerhallar med tillhörande dammfilterlösningar. Vi brinner för att skräddarsy utrustning och tillhandahålla service inom industriell blästring för kunder över hela Europa. Tack vare vår lyhördhet, gedigna erfarenhet och kompetens, förbättrar vi våra kunders lönsamhet.

Om Oss Man Pa Maskin1

Företagshistorik

Aktiebolaget Arne Bäckman hette från början A. Bäckman Plåtslageri och startades 1939 då fabrikör Arne Bäckman flyttade från Kristinehamn till Filipstad. Inledningsvis utförde företaget enbart arbete åt Wasabröd men efterhand utvidgades verksamheten till en serviceindustri åt kringliggande bruks- och industriföretag. I slutet på 60-talet ansåg företagsledningen att det skulle bli svårt att expandera verksamheten med enbart legojobb, så man sökte efter en egen produkt och en egen företagsprofil. Under hösten 1969 förvärvdes tillverknings- och försäljningsrätten till ytrensmaskiner av SKF-Malcus i Halmstad.

Under 1974 förvärvas AB Arne Bäckman av Kockums Industri AB som tillverkar skogsmaskiner. Segmentet ytrensmaskiner passade inte in i Kockums övriga produktsortiment varför tillverkning och försäljning togs över av det nybildade bolaget Bäckman Maskiner AB. Tillverkningen gjordes av AB Kilsverken i Kil medan huvudkontor, produktutveckling och marknadsföringen blev kvar i Filipstad.

I början på 80-talet förvärvades Bäckman Maskiner AB av Wikers i Filipstad AB som ett komplement till företagets legotillverkning. Wikers drev företaget fram till början av 90-talet då verksamheten togs över av fem anställda och företaget bytte namn till Bäckman Blästermaskiner AB.

2014 förvärvade Bäckman Blästermaskiner SBM (Svensk Blästring & Maskinteknik AB) i Laholm. Tillsammans har företagen ca 25 medarbetare.

Ladda ned vår företagspresentation Backman Blastermaskiner.pdf